Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  От първо лице
 

ПРИЯТЕЛЯТ – БЕЗЦЕНЕН ДАР, КОЙТО САМИ ИЗБИРАМЕ

"Предпочитам да ходя в тъмнината с приятел, отколкото на светло сама".

Тези думи принадлежат на Хелън Келър и всеки, който знае коя е тя, осъзнава дълбочината на казаното. Това не е сладникаво философско твърдение в статус от фейсбук, неизменно придружено от красива снимка, а болезнено изстрадана истина от жена, която е ходила в тъмнина и тишина през целия си живот. Останала сляпа и глуха от невръстна възраст, Хелън по-добре от зрящите и чуващите, разбира мрака и тишината, обгърнали всеки неин ден, без изключение. Нима има нещо, което е желаела по-силно от това да вижда светлината? Интересно, но пред алтернативата да ходи на светло, но сама, тя предпочита да си остане в тъмното, но не сама. С приятел.

Хелън твърди, че приятелите са тези, които са сътворили историята на живота й. "По хиляди начини", казва тя, "те взеха ограниченията ми и ги превърнаха в прекрасни привилегии". Какъв чудесен начин да се опише същността на приятелството! Приятелят вижда слабостта ни, провала ни, невъзможността да се справим сами, и вместо да злорадства и триумфира над падналото ни наранено чувство за достойнство и значимост, той ни подава ръка, за да стане слабостта ни - смелост, провалът ни – победа, а невъзможното – ново начало!

Ето защо, нека по повод на приятелството да си припомним историята на първата сляпо-глуха жена, завършила Харвард с бакалавърска степен по изкуствата, с присъдена титла "Доктор хонорис кауза" от редица престижни световни университети. Обаче Хелън Келър едва ли би постигнала всичко това без една безценна личност, помогнала й да прекрачи границите на своя заключен за другите свят. Паметен остава денят, в който тази специална жена се посвещава на мисията да освободи духа на сляпо-глухото момиче от оковите на тъмнината. Тази изключителна личност е Ан Съливан - учителка на малката Хелън и много повече от учителка. Тя е приятелят, верният спътник, посветил се да разкрие и изяви огромния потенциал на Хелън, като завинаги свързва живота си с нейния.

За силната връзка между двете свидетелства и фактът, че след смъртта й тленните останки на Хелън са положени именно до тези на Ан. На Ан Съливан е посветен филм, озаглавен "Чародейката". Именно така са я наричали и като такава са я възприемали околните, свидетели на чудесата, които Ан и безрезервната й обич са извършили в живота на Хелън Келър.

Понятията за учител и приятел са неразривно свързани, ала те не касаят единствено тази забележителна жена. Учителят (истинският) е наш приятел, който стои близо до ученика си, милее за него и излива цялата си енергия в това да му предаде необходимите знания. Приятелят (истинският) е наш учител, от когото получаваме ценни уроци, в зависимост от различните житейски ситуации, в които се намираме. Урок по жертвоготовност, урок по преданост, урок по непоколебимост. Урок по казване на истината, дори когато е трудна за преглъщане и от нея боли. Урок по простителност и безусловно приемане.

Когато в ума ни изплуват образите на скъпи учители, с готовност и лекота бихме нарекли мнозина от тях наши приятели (във физически и в духовен план). И колко безценни учители бихме разпознали в лицата на приятелите си, само ако сме честни пред себе си и смирим горделивостта си и увереността, че превъзхождаме останалите.

Благословени сме, ако имаме приятел. Блажени сме, ако самите ние сме приятел за някой друг в нужда. Никой не избира семейството си, но Бог ни е дал привилегия и отговорност да избираме своите приятели. Господ ни съветва да бъдем мъдри в този избор. Увещава ни, че приятелят може да бъде по-близък и от брат. Имаме ли очи да съзрем "чародеите" в нашия живот? А осъзнаваме ли, че с думите и делата си ние можем да извършим чудо за приятелите си?

Физически Хелън Келър е нямала очи да види, но е имала сърце да разбере, ум да осъзнае и душа, която е била докосната от загрижеността на приятел. И това й е стигало, за да бъде благодарна.

Наталия Станчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg