Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “ПОЗНАЙ ПОДПРАВКАТА”

Уважаеми читатели,

Публикуваната информация към играта „Познай подправката“ в брой 6 от 2021 г. на сп. „Звук и светлина“ се отнася за подправката сусам. Отговорилите правилно са: Върбина Станкова от Шумен, Маринка Илиева от Дряново, Христиана Христова от Шумен, Иванка Христова от Левски, Димитър Станев от Велико Търново, Донка Вълнеева от Пловдив, Калина Стайкова от Харманли, Елица Йосифова от Велико Търново, Ивелина Стефанова от Силистра, Силвия Дацин от с. Орешак, Димка Дамянова от Пловдив, Боян Башев от Пловдив, Снежанка Кирчева от Пловдив, Диана Делчева от Харманли, Величка Николова от Габрово.

Благодарим на всички взели участие!

А ето и информацията за следващата подправка, която трябва да познаете:

Ч * Р * *    * И * Е *

Търсената подправка се състои от 2 думи, всяка от които съдържа по 5 букви. Позиции на буквите в първата дума:

Първа буква – Ч

Трета буква - Р

Позиции на буквите в втората дума:

Втора буква – И

Четвърта буква – Е.

Информация за подправката:

Щипка от тази подправка се прибавя на почти всяка една рецепта. Някога използвана като обменна валута и предоставяна на боговете като свещен дар, е цял късмет, че тази най-известна подправка е достъпна целогодишно по магазините. Може да се закупи цяла, начукана или смляна на прах.

Произхожда от гладко увивно растение, виреещо на горещ и влажен климат. След 3-4 години то започва да ражда малки бели гроздовидни цветя и ги превръща в зрънца. Бере се докато зърната са полу узрели, точно преди да станат червени. След това се оставят да изсъхнат, което набръчква кожата им и ги превръща в черни на цвят.

Родом от Индия, подправката е играла много важна роля в историята ни в продължение на хиляди години. Още от времето на Древна Гърция, тя е била дълбоко ценена не само като подправка, но и като валута и свещен дар за боговете, а през Средновековието благосъстоянието на хората се измервало със запасите им от безценните зрънца.

Причината да е толкова безценна подправка се крие не само в аромата и пикантния вкус, но и в това, че може да прикрие не дотолкова пресния вид на храната, която се сервира (нещо изключително полезно преди появата на хладилника и фризера).

Днес основните комерсиални производители на подправката са Индия и Индонезия.

Ползите от подправката за здравето са големи. Подобрява храносмилателният процес и процесите на чревния тракт. Стимулира вкусовите центрове по такъв начин, че до стомаха се изпраща сигнал да се увеличи отделянето на хидрохлорна киселина, с което се подобрява храносмилането. Освен това тази подправка има диафоретични (увеличава секретирането на пот) и диуретични (увеличава уринирането) свойства.

Друго чудесно предимство за здравословното ни състояние е, че подправката демонстрира впечатляващи антиоксидантни и антибактериални ефекти! Така тази подправка не само, че ни помага да извличаме максималната изгода от храната, но и външният слой на зърната й стимулират раздробяването на мастните клетки, запазвайки ни слаби, като в същото време ни предоставят енергия за изгаряне.

Познахте ли коя е подправката?

Нагоре
Към съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg