Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

УЧЕНИ СЪЗДАДОХА РОБОТИЗИРАНО ОКО СЪС СЛЪНЧЕВО ЗАХРАНВАНЕ

Учени от Университета на Уисконсин са създали роботизирано око, което е с максимално близки функции и характеристики до човешкото. То изглежда възможно най-близо до истинско око, но с авангардни технологии, които имат амбициозни цели, съобщава онлайн изданието New Scientist.

Окото е изградено със структура като тази на човешкото, но от специални материали. Върху мембрана от алуминиев оксид е положен фотосензор от наножици. Тя има ролята на ретина. Жици от течна сплав пък осигуряват връзката между окото и останалите компоненти, които обработват изображението. Самото око е пълно с йонизирана течност.

Освен това окото разчита и на допълнителни слоеве за защита и подобрение на електропроводимостта, както и силициев полимер, който да държи на правилните места сензорите и жиците. Има и техническа възможност да се добави модул, който зарежда електрониката на окото чрез слънчевите лъчи.

Робо-окото има почти същите реакции като истинско око при излагане на видимия светлинен спектър. Дори може да реагира и да се възстановява малко по-бързо, а ретината от наножици е по-плътна от истинската.

Има и някои недостатъци. Истинското око има зрително поле от 130 градуса. При изкуственото е само 100 градуса. Освен това резолюцията на изображението е едва 100 пиксела, което е недостатъчно за ясен образ. Материалите също може да губят част от свойствата си с течение на времето, а производството е скъпо.

Учените обаче смятат, че с течение на времето всичко това е преодолимо и разработката може да се усъвършенства. Това обаче ще е дълъг процес преди окото да е готово за медицински тестове и потенциално да се използва за имплант и възстановяване на зрението.

Източник: www.vesti.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg