Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитни факти  
 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЗАРАЖДАНЕТО НА ФУТБОЛА И БАСКЕТБОЛА

 

За много хора вечерните футболни срещи, играещи се между приятели в петък вечер, са неотменна част от седмичните занимания. За други пък – следобедните състезания по баскетбол. Замисляли ли сте се обаче как точно се е зародила идеята за любимия ви спорт? Как се е развила, през какви метаморфози е преминала една игра, за да достигне до днешния си съвременен вариант? Ето това предстои да разберете сега...

Зараждане на футбола

Не е известно коя точно е държавата, в която първо се е зародил футболът. Знае се обаче, че той се практикува от хилядолетия. Още в древен Рим се е играело футбол. Смята се, че Юлий Цезар е използвал играта, за да поддържа своите войници в добра физическа форма. Самата игра се е наричала Харпастум, а целта е била всеки отбор да запази владението на топката най-дълго време. Както при съвременния футбол, и тогава полето е било разделено на две. За разлика от сега обаче, играта се е отличавала с голяма грубост.

В древна Гърция също се смята, че е съществувала подобна игра, но и там, както в древен Рим, правилата напомняли повече на ръгби, отколкото на футбол.

В Китай също била разпространена игра, която много наподобявала днешния футбол. Наричала се Тсу-Чи и се играела първоначално от войниците. Тук те нямали право да докосват с ръце топката, можели да използват крака и гърди, за да я отнемат от противника. Целта била да попадне топката в мрежа от плат, опъната между два бамбукови пръта. Играта предизвиквала все по-голям интерес и добивала все по-голяма популярност. Ето защо императорските дворове започнали да организират турнири, а играчите вече не били войници, а професионалисти.

Смята се, че футболът в Европа е започнал да се развива около 9 век. През Средновековието играта била много популярна сред английското население. Но по това време тя имала много повече сходства с ръгбито, както в древна Гърция, отколкото с футбола, на който ставаме свидетели в момента. Редица авторитетни личности изказвали възмущението си от тази груба игра. Тя била опасна, нямала определени правила, ритането и удрянето били позволени. Тъй като се играела на улиците, а не на определени за това места, тя се считала за нарушаване на обществения ред и нееднократно била забранявана. Но тези забрани не могли да потушат нестихващия интерес към нея.

Едва през 16 век футболът започнал да се изменя и да добива съвременния си облик. Когато навлязъл в университетите, правилата се утвърдили. Именно тогава и играта се разделила в две направления: футбол с "Ръгби" правила, които позволявали грубо отношение и футбол с "Кеймбридж" правила, които поставили началото на съвременния футбол. По-късно "Ръгби" правилата утвърдили и играта, която в момента е толкова популярна и предпочитана от американците.

Към края на 1880 година започнали да се провеждат и редовни първенства, както е и до сега. Неминуемо тази стъпка популяризира футболът из цяла Европа.

И така се стига до днес, когато се играе ежедневно от милиони по целия свят.

Развитие на баскетбола

За разлика от футбола, баскетболът възникнал много по-скоро в училище в Спрингфийлд. Друга разлика е, че той не е плод на колективното желание за забавление, а на един единствен човек – Джеймс Нейсмит.

Играта се зародила към края на 1800 година. Тогава Нейсмит – преподавател по физкултура, се опитвал да създаде игра, която да разнообразява часовете на учениците по време на студените зимни дни. Той се стремял към игра, която, от една страна, ще успее да поддържа интереса им, а от друга, няма да бъде твърде груба. Нейсмит черпил вдъхновение от различни разработки на игри в миналото и след няколко неуспешни опита създава играта "баскет бол", чието име се е запазило и до днес. Поставил началото й, като закачил кош за праскови на височина 3 метра. В началото кошът не бил с пробито дъно, затова и топката трябвало да се вади след всяко попадение. В последствие дъното било пробито, а след това и кошът за праскови бил заменен с метален.

Друга разлика е дриблирането. Когато е създадена играта, то не е било позволено. Съотборниците единствено са имали право да си подават топката. Тъй като тогава не е имало специализирана топка за баскетбол, се е използвала футболна. С времето тя претърпяла различни трансформации и едва през 50-те години на миналия век се приел този съвременен вариант. Играта много бързо се разпространила из Америка. Заслуга за това имат в голяма степен университетите. Самия Нейсмит станал треньор по баскетбол в Канзаския университет, а много от неговите ученици разпространили играта и постигнали големи успехи също като треньори.

Източник: www.cheti.info

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg