Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

НА МОРЕ КАТО НА ПЛАНИНА

На 15 юни тази година 130 души, членове на НАСГБ и придружители, се възползвахме от възможността за почивка на Приморско. За пета поредна година членове на НАСГБ имаха възможност да почиват в хотела на глухите"Тишина" в гр. Приморско. Тези дни винаги са били приятни и незабравими за нас, затова с желание и радостни очаквания се отправихме за морето. Денят беше слънчев и приятен.

Пристигайки в Приморско, малко след нашето настаняване, заваля дъжд. Това не ни обезкуражи, та нали на другия ден щяхме да видим морето. Да, ама не. "Като заваля дъжд, та цяла неделя" - както е казал големият ни писател Елин Пелин. Всеки ден, че и по два пъти на ден даже валеше. От вторник, та до неделя. Успявахме да излъжем времето и ходехме на разходки из града, но за плаж само си мечтаехме. На третия ден една група отчаяни ентусиасти се изложиха на слънцето и студената вода. Създадоха си известни неудобства, но това бързо беше забравено, защото хубавите преживявания през вечерите бяха приятни и запомнящи се. На покритата тераса на ресторанта на хотела до късно се носеха смехове, а в петък и събота - музика, песни и танци. Ние, разбира се, не сме прекалявали, за да не пречим на останалите гости на хотела, но нали все пак бяхме на почивка!

Последният ден слънцето ни се усмихна и успяхме да му се зарадваме. По-голямата част от нас се прибрахме на осмия ден, а на тези, които останаха десет дни, им пролича, че са били на море, защото до края времето беше горещо, а морето гостоприемно. Така, че всички за пореден път сме щастливи и благодарни на Съюза на глухите и на нашето Ръководство в лицето на г-жа Драганова за чудесните дни в Приморско!!!

Диана Делчева


"ЗА ВСЯКА БОЛКА СИ ИМА БИЛКА"

На 28 юни 2021 г. от 10 ч., в парка на градската градина, сляпо-глухите от ТО Шумен отбелязахме Деня на билките – Еньовден и 27 юни - Денят на сляпо-глухата американка Хелън Келър.

Времето беше горещо, а за след обяд знаехме, че ще вали силен дъжд – както и стана. Под вековните дървета се чувстваше прохлада, а уханието на цветята и липите беше много приятно. Радвахме се, че можем отново да се срещнем!

В древността вярвали, че нощта на Еньовден е магическа. Берели 77 билки от които увивали венец и го пазели цяла година, ако някой се разболее да го лекуват с тези билки. Момите пък правели китки от билки, за които вярвали, че имат огромна любовна сила. Но магията за любов не била безусловна, трябвало да се направи именно в нощта на Еньовден от 9 или 12 билки. В нея задължително трябвало да присъстват билките за любов – божур, седефче, иглика, невен, босилек, ружа, здравец, лютиче, омайниче и лепка. Момите са вярвали, че с тази китка ще привлекат към себе си любовта на своя избраник.

За Еньовден се знае, че на този ден слънчевите лъчи греят най-силно. Става се рано сутринта, газим, за да видим каква е сянката ни. Ако тя се отразява цялата, според поверието ще бъдем цяла година здрави.

Присъстващите получиха букетче здравец, вързан с червен конец с пожелание за много здраве и дълъг живот.

България е богата на разнообразни билки. Всеки от присъстващите се опита да каже няколко думи за билките. Ивелин Тодоров говори за живовлека, който се използва за зарастване на рани и кръвоспиране. Разказа и за копривата и нейното приложение при косопад, анемия, бронхит.

Йорданка Стайкова пък разказа за червения кантарион, който помага за чернодробни заболявания – понижава кръвната захар, махмурлук, а маточината – за успокояване на нервната система. Сподели и каквото знае за големия антибиотик – чесъна.

Саид от своя страна ни запозна с приложението на лайката и липата, подходящи за инхалация на дихателните пътища, за бъбречни заболявания, действат успокояващо.

Айшигюл изтъкна, че чай от джоджен действа против разстройство, а шипката – противовъзпалително, тонизира храносмилането.

Разказаха за глухарчето, че от цветовете се прави сладко. Припомнихме си значението на смрадликата в медицината и домашната аптека.

Обърна се специално внимание на билката "Салвия", която се използва вместо захар и е от голямо значение за диабетично болните. Мурсалският чай пък е една от малкото билки в България, които могат да се дават и на деца под 5 годишна възраст.

Присъстващите честитихме именния ден на председателя на ТО Шумен - Янко Стайков и му поднесохме скромен подарък. А по повод 27 юни, сътрудничката направи кратък обзор на живота и делото на Хелън Келър.

След приключване на мероприятието се отправихме към бар " Седмиците", където се почерпихме с пържени картофки и плодов сок.

До нови срещи през м.август за Голяма Богородица!

Върбина Станкова
Сътрудник на ТО-Шумен

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg