Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезни съвети
 
 

ГРИЖИТЕ ЛИ СЕ ПРАВИЛНО ЗА СВОЯ СЛУХОВ АПАРАТ?

Ако страдате от загуба на слуха, то слуховият апарат е нещо много ценно за вас. Той ви помага да общувате с хората, които обичате и ви свързва със случващото се по света и у нас. Ето защо е толкова важно да се грижите правилно за слуховото апаратче, за да продължава да ви служи добре и колкото се може по-дълго.

Как да се грижите за слуховият апарат? Ето няколко полезни съвети:

Всекидневно:

  •  В края на всеки ден, почиствайте апарата със салфетка или кърпа.
  • Не го оставяйте в банята, докато сте под душа и се къпете, защото често високата влажност води до повреда на слуховия апарат.
  • Като цяло избягвайте влагата. Не забравяйте да свалите слуховия си апарат преди да влезете да плувате или да отидете под душа.

  • Избягвайте и прекалените горещини, например не оставяйте слухов апарат в колата през лятото.

  • Проверявайте слуховият апарат за ушна кал всеки ден. Използвайте подходящ комплект с инструменти за почистване на слухови апарати.

На всеки 3 до 6 месеца:

  • Сменяйте тръбичката на слуховия апарат на всеки 3 до 6 месеца. Обърнете се за помощ към специалист по слухопротезиране, който ще го направи най-правилно.
  • Грижа за батериите на слуховото апаратче:

  • Преди да смените батериите, измийте и подсушете ръцете си. Почистете внимателно с четка прахът, който се е събрал в апарата.

  • Ако не използвате апарата, оставете капачето на батериите отворено, за да избегнете събирането на влага и да удължите живота на батериите.

Правилната грижа за слуховия апарат ще подобри удобството ви, докато го използвате. С нейна помощ ще запазите функционалностите му, ще удължите живота му, ще спестите пари и време от ремонти.

Статията подготви Елена Атанасова

 

 

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ЛЕСЕН ЗА ПОДДЪРЖАНЕ ДОМ?

II ЧАСТ

А сега, след като в миналия брой ви представихме най-добрите интериорни материали за лесна поддръжка на дома, ще продължим с практични идеи за организация на обзавеждането и аксесоарите вкъщи.

Уплътнете пространството

Помислете колко прах се събира върху гардероба и горния ред кухненски шкафове и колко е досадно почистването му. Спестете си излишните усилия, като заложите на мебели с височина от пода до тавана. Така ще си спечелите и допълнително място за съхранение на вещи, което също ще ви е от помощ в битката с безпорядъка вкъщи.

Друга полезна идея за лесна поддръжка на дома е да сведете до минимум малките подвижни мебели в дизайна – шкафчета, скринове, помощни масички... Свободните пространства под и между тях често са труднодостъпни при почистване.

Изберете още легла и диван, които стъпват плътно върху пода – така ще намалите натрупването на прах под тях и ще улесните почистването. Също така, не забравяйте да заложите на вградена техника в кухнята, а за по-малките спомагателни уреди може да намерите удобно място на скрито в някой шкаф.

Предвидете достатъчно място за прибиране на вещи

Не се впускайте в обзавеждане, без да имате ясна идея как точно ще организирате съхранението на вещи. Помислете от какво имате нужда във вашето ежедневие и предвидете достатъчно възможности с удобен достъп за подреждане на вашите принадлежности. Не забравяйте да осигурите богата селекция от шкафове, чекмеджета и рафтове с разнообразни размери, съобразени с тяхното предназначение и честота на употреба.

Проучете и възможностите за специални механизми и аксесоари, с които може допълнително да улесните съхранението на вещи. Особено полезни са системите за вътрешна организация в кухненските шкафове и чекмеджета, както и решенията за дрешници и гардероби. Може да добавите и повече функционалност при леглата и диваните, като изберете модел с повдигащ механизъм и възможност за съхранение на по-рядко използвани вещи и извънсезонни дрехи.

Ограничете отворените рафтове

Колкото повече открити лавици има в пространството, толкова повече се усложнява почистването. Рафтовете могат да имат изразително въздействие в интериора, особено с подходяща аранжировка върху тях, но бързо се запрашават. За по-лесна поддръжка на дома бихте могли да ги замените със затворени шкафове или стъклени витрини. Така пак ще можете да изложите вашите любими вещи, но те ще са защитени от външни замърсявания.

Преди всичко обаче заложете на шкафове с плътни врати. Те имат допълнителното предимство, че дори да крият пълен безпорядък, интериорът ще изглежда чист и подреден. Все пак бихте могли да разнообразите дизайна, включвайки в него ограничен брой открити отделения. В тях можете да подредите плетени кошове и декоративни кутии за красиво съхранение на дребни вещи.

Освободете равнината на пода

Всяка мебел или аксесоар, стъпил на пода, пречи на почистването с прахосмукачка или моп. Ясно е, че няма как да не разположим по-голямата част от обзавеждането точно там, но има елементи, за които спокойно може да се намери алтернативно местенце. Така например лесно бихте могли да фиксирате към стената конзолни бюра, шкафчета и етажерки. Не пропускайте да помислите и за по-лесното почистване на банята – изберете висяща тоалетна чиния с вградено казанче и окачен умивалник със смесител за стена.

Освободете повърхностите

Колкото повече аксесоари има върху шкафчетата и масите, толкова по-досадно ще е поддържането на чистота и ред, затова всички дребни декорации може да подредите в затворени витрини. В хола и спалните може да монтирате телевизора към стената, за да улесните почистването на шкафа под него. Помислете още дали да не изберете допълнително осветление с аплици вместо с лампиони и настолни лампи.

За кухнята пък може да потърсите мивка за монтаж под плот и да освободите допълнително работната повърхнина, като приберете всички кухненски пособия и малки електроуреди на леснодостъпно място в някой шкаф. В банята обикновено е добре да изберете помощни аксесоари като сапуниерки, дозатори и чашки с възможност за монтаж към стена.

Изберете подходящо осветление!

Осветителните тела често биват пропускани в ежеседмичното почистване, но те също задържат прах, който с времето се наслоява и става по-труден за премахване. Особено сложно е почистването на кристални полилеи с множество съставни елементи, които изискват индивидуална грижа. Трудни за отстраняване са и наслоените замърсявания по абажурите от текстил, ратан или хартия.

За по-лесна поддръжка на дома е препоръчително да изберете осветление със семпъл дизайн, изпълнен от гладко стъкло или метал, а може да заложите и на изцяло вградено осветление с лунички. Не забравяйте още предимствата на идеята да замените настолните и стоящи лампи със стенни аплици или висящи модели.

Източник: www.kreatelier.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg