Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ОТПРАЗНУВАХМЕ ОСМИ МАРТ В ХАРМАНЛИ

Есента и зимата изминаха в условия на пандемия. За всички това бяха дълги, тягостни и изключително трудни месеци. Мнозина изгубихме свои близки.

С настъпването на пролетта, обаче, желанието за живот се събуди у хората. Все по-често започнаха да питат няма ли да се съберем и да се поразведрим.

На 04 март решихме да отпразнуваме деня на жената и майката. Събрахме се около 20 човека слепи и сляпо-глухи и посетихме заведение в града ни. Председателката на слепите Калина Стайкова поздрави всички жени с предстоящия празник и им пожела много здраве, щастие и дълъг живот, заобиколени от близки и обичащи ги хора. Председателката на сляпо-глухите Диана Делчева пък поздрави и мъжете, но тия мъже, които обичат жените си, ьуважават ги, отнасят се с нежност и привързаност към тях. Тя подчерта, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Отбеляза, че не само на осми март трябва да се засвидетелства внимание към жените, а и през цялата година. Накрая тя рецитира стихове за жената от незабравимата българска поетеса Станка Пенчева. Нека с тези неостаряващи стихове поздравим и всички жени от нашата Асоциация като им пожелаем да бъдат винаги красиви, нежни и усмихнати и да носят с гордост името Жена!

Колко трудно е да си жена,
Красота и усмивка да бъдеш
сред всекидневната сивота,
вечност срещу изменчивия вятър,
нежност в изгубения свят!
 
Аз съм тая, дето вярата си не дадох,
за маргарец и жълтици.
останах в това росно ливаде,
в трепетликовата горица.

В песни останах вградена,

в кукувиче кукане.
Дано има нещо от мене,
и в млякото, дето сте сукали.
 
Аз съм земята, необятната,
вечна и новородена,
с извори врящи и с извори лед студени.

Може би моето място на тая земя
е твърде скромно и твърде накрая,

Но аз го заслужих сама
И цената му зная.

Имам най-простата служба – жена.
Силата ми е в нежността, в ласката.
Като малко слънце нося в себе си светлина.

Аз съм покорната.
Аз съм властната.
Ръцете ми не се боят
от нищо, което мъжът би сторил.

И когато мъжете, капнали, спят,
аз съм будната,
неуморната.  

Аз съм им давала меч и щит,
шила съм знамена,
пушка съм грабвала.
Не права – върху моите тесни плещи
лежи планина от хиляди “трябва”.

Трябва да ставам в сини зори,

да съм първа на работа, всякъде;
трябва вкъщи до късно
лампата да гори –
мъжете обичат да ги чакаме търпеливо.

 
Трябва да сме готови като деца
да им се чудим и възхищаваме;
трябва да имаме такива сърца,
които само да дават:
защото често и най-силният мъж
търси нашата малка сила,
защото ний сме за жадния – дъжд,
за осъдения – помилване.
 
Ние трябва деца да родим –
и хубави, и здрави,
трябва не само в скути да ги държим,
но и хора да ги направим.
 
Ние трябва да бъдем всичко на тоя свят:
и хляб насъщен върху трапезата,
и радващ окото пролетен цвят,
и царски жезъл.
 
Като слънцето да носим светлина,
като земята да бъдем нужни.
Такава е нашата проста служба –
да бъдеш жена.

Статията подготви Диана Делчева

 


СЛЕПОТАТА НИ ОТКЪСВА ОТ ПРЕДМЕТИТЕ,
НО ГЛУХОТАТА НИ ОТКЪСВА ОТ ХОРАТА

Преди 25 години у нас се създаде Национална асоциация на сляпо-глухите в България, с основна цел да обединява хората със зрителни и слухови увреждания, като им помага да преодолеят стреса, психологическата бариера, социалната изолация и по-лесно да се справят с променената жизнена ситуация.

Изградени са 24 териториални организации в цялата страна, една от които е териториална организация гр. Габрово Дълго време тя се помещаваше в Клуба на Съюза на слепите на ул. "Пенчо Постомпиров" 19.

Териториална организация на Национална асоциация на сляпо-глухите в България в гр. Габрово е единствената в областта, в която членуващите са с двойна сензорна загуба – зрително затруднени лица и със слухов дефицит. В момента в габровската организация са обхванати 30 членуващи, като има и чакащи за приемане. На 8 април 2022 г. след основен ремонт тържествено беше открит Клубът на сляпо-глухите в нашия град – дългоочакван, сбъдващ след 19 години надеждите им за свое място, където да се събират, общуват, споделят, където да реализират своите дейности и да се чувстват част от обществото.

Гости на откриването бяха:

Г-жа Невена Минева – Заместник-кмет "Образование, социални дейности, култура и туризъм" към Община - Габрово

г-жа Севдалина Ненкова – Заместник - кмет, "Директор дирекция Образование и социални дейности" към Община – Габрово

Г-жа Павлинка Цвяткова – представител на "Център за социална рехабилитация и интеграция за зрително затруднени лица".

Г-н Васил Найденов – представител на Община Дряново

Г-жа Величка Драганова - председател на Сдружение "Национална асоциация на сляпо-глухите в България".

Г-жа Марияна Рачева, г-жа Росица Димитрова, г-жа Габриела Йосифова – представители на НПО.

Представители на фирми-спонсори, съпричастни към дейностите на членуващите в организацията.

Биляна Бонева – ученичка от Основно училище "В. Левски" гр. Габрово и Илиана Йоневска - СОУ "Максим Райкович" гр. Дряново с български носии и прекрасни усмивки придържаха трикольорната лента от двете страни. Символичната лента за откриването на клуба бе прерязана от Г-жа Невена Минева – Заместник-кмет "Образование, социални дейности, култура и туризъм" към Община – Габрово и Г-жа Величка Драганова-председател на НАСГБ, под звуците на Химна на България, което предизвика празнично вълнение у присъстващите.

Г-жа Величка Драганова – председател на НАСГБ обяви за официално открит Клуба на сляпо-глухите ТО – Габрово, структура към Национална асоциация на сляпо-глухите в България – гр. Пловдив. С поздравителните си думи тя подчерта, че основната дейност на този клуб е насочена към интеграция на хората със сляпо-глухота с пожелание за много здраве, много успехи и много сбъднати мечти.

Отец Руслан от Храм "Успение на Св.Богородица" отслужи тържествен водосвет и освещаване, като благослови новооткрития клуб и дари "Осветена икона на Исус Христос".

Биляна и Илиана, по стара българска традиция посрещнаха гостите с питка и шарена сол.

По предложение на ТУС–Габрово и решение на УС на НАСГБ, взето на заседанието му, от 08.03.2022 г., бяха поднесени юбилейни плакети и грамоти на спонсори и дарители, от Г-жа Величка Драганова - председател на Сдружение "Национална асоциация на сляпо-глухите в България", по случай 25 години от основаването на НАСГБ:

1.1. Ярослав Дончев – Собственик и Изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима" АД – юбилеен плакет.

1.2. г-н Валентин Ганев - изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима" АД – юбилеен плакет.

1.3. г-жа Хина Лешке - ръководител отдел "Административни дейности и вътрешни комуникации" на "Идеал Стандарт - Видима" АД – юбилеен плакет.

1.4. г-н Станимир Ангелов - ръководител отдел "Капитално строителство" на "Идеал Стандарт - Видима" АД – юбилейна грамота.

1.5 Моника Костадинова – Мениджър "Връзки с обществеността и комуникации" на "Идеал Стандарт - Видима" АД - юбилейна грамота.

Връчвайки ги, г-жа Драганова благодари на спонсорите и дарителите с думите: "Свято дело осъществиха "Идеал Стандарт-Видима"-АД, като осигуриха всичко необходимо за клуба. Плакетите и грамотите да ви напомнят за зрящите сърца на сляпо-глухите хора".

Юбилеен плакет бе поднесен и на г-жа Таня Христова – Кмет на Община гр. Габрово

Председателят на Териториална организация – Габрово, г-жа Маринка Илиева поздрави присъстващите по повод 19-годишнината от основаването на ТО -Габрово и благодари на представителите от Община Габрово, "Идеал Стандарт–Видима" - АД, на всички, участвали във ремонта, възстановяването и оборудването на клуба с пожелание той да се превърне в привлекателно място за разгърната социална дейност на сляпо-глухите хора на територията на габровска област, защото организацията е тази, която трябва да осигурява подкрепа и закрила, на членуващите и техните придружители.

Г-н Мишо Ангелов от ТУС - Габрово благодари на всички за усилията, за работата, за организацията по откриването, благодари на г-жа Величка Драганова и г-н Светлозар Парапанов за тяхното съдействие и подкрепа, като обеща клубът да се дооборудва с техника, шах, табла, домино и други пособия и устройства. Бяха поднесени приветствия, цветя и подаръци от Община Габрово, НПО и фирмите-дарители.

Присъстващите на официалното откриване на Клуба на сляпо-глухите в гр. Габрово бяха зарадвани с напитки и кулинарни изкушения.

Всички присъстващи се присъединиха към пожеланието на г-жа Драганова: "Цветето вечно да е между вас, да е символ на доброта, човечност и спътник на успехите ви".

За многая лета!

Галинка Попова
член на ТО - Габрово

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg