Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

Занимателна страничка

 

 

УМЕЕМ ЛИ ДА МИСЛИМ ТВОРЧЕСКИ

Схема на задачата с двете връвчици      Задача: Представете си, че трябва да хванете едновременно две висящи от тавана връвчици. За съжаление те са къси и закачени на такова разстояние една от друга, че не е възможно, държейки едната, да се доберете до другата. Нямате нито пръчка, нито канапче. Като се поровите в джобовете си, намирате очила, връзка с ключове и химикалка, но това са твърде малки предмети, за да удължите с тях втората връвчица. И все пак задачата е решима.
      Отговорът – в следващия брой.


ОТГОВОР НА ЛОГИЧЕСКАТА ЗАДАЧА ОТ МИНАЛИЯ БРОЙ

      Нека означим топчетата с 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12. Слагаме от едната страна топчета от 1 до 4, а от другата от 5 до 8. Сега имаме 2 варианта - везната ще покаже еднакво тегло от ляво и дясно, или ще покаже, че едната страна е по-тежка. Ако везната  покаже еднакво тегло, то фалшивото топче е някое от 9, 10, 11, или 12. Хипотетично приемаме този вариант. Досега сме направили 1 мерене.
      Махаме топчетата. От едната страна поставяме топчета 1, 2, и 3 - а от другата 9, 10 и 11. Ако везната покаже еднаква тежест, то фалшивото топче е 12. Ако се наклони в едната посока, фалшивото топче е измежду 9, 10, или 11. По аналогичен начин постъпваме и ако при първото мерене везната покаже различно тегло.
      Нека предположим, че топчетата 9, 10 и 11 са по-тежки от 1, 2 и 3. До тук това ни беше второто мерене, чрез което разбираме в коя тройка е фалшивото топче.
      Махаме отново всички топчета. От едната страна слагаме топче 9 а от другата - 10. Ако везната покаже еднакви стойности, то фалшивото топче е 11. Ако не покаже еднакви стойности, то по-тежкото топче е фалшивото (щом 9, 10 и 11 са по тежки от 1, 2 и 3, то търсим по-тежко - същото ще се получи и ако 9, 10 и 11 са по леки - тогава по-лекото ще е фалшивото).

Нагоре
Към Съдържанието на броя


НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА ИЗВЕСТНИ ХОРА

МЕНДЕЛЕЕВ И ВЕЛИКИЯ КНЯЗ

      През 1892 г. Д.И Менделеев приел предложената му длъжност на учен – пазител на Делото за образцови мерки и теглилки. Той успял да постигне сто пъти по-голяма точност от тази, която достигнали неговите предшественици. Необходимо било обаче скъпо струващо обзавеждане, а исканията в тази насока потъвали безнадеждно в министерството на финансите.
      Веднъж Менделеев узнал, че Делото ще бъде посетено от Великия княз Михаил. Из мазетата той измъкнал негодни тежки апарати, стара железария.
      - Из коридора! Из коридора! – командвал Менделеев – Нека се спъват!
      Менделеев посрещнал Великия княз, развел го из помещенията и от време на време подвиквал:
      - Не насам! Наляво! Благоволете да отстъпите! Тясно е при нас…
      Само така той успял да убеди високия гост, че са необходими средства. Парите били получени.

ТОЛКОВА ДУМИ

      Веднъж при Анатол Франс дошла на работа една стенографка.
      - Господине – казала младата девойка – аз мога да стенографирам със 150 думи в минута.
      - Но откъде ще намеря аз за вас толкова думи? – отвърнал учуденият писател.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg