Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Традиции

 

 
 

ВеликденВеликден
ПРАЗНИКЪТ
      Великден (Възкресение Христово, Пасха) е празникът, в който християните отбелязват Възкресението на своя Господ Исус Христос.
      Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстната седмица. Самият празник се провежда три дни, като вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ, под звъна на камбаните, свещеникът обявява възкресението с думите "Христос Воскресе!”, в отговор на което се казва "Во истина Воскресе!”. При обявяването на възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно такова, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение”, при слизането на Благодатния огън.

ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА
      Не е известно откога е започнало боядисването на яйца. Има исторически и археологически данна, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.
      Евреите са имали обичай, когато отиват на гости, да даряват на домакина някакъв дар. Ако гостът е бил много беден, то той е подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено – символ на кръвта на Христос. От тогава навлязъл обичаят християните да си  подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.    

ОБИЧАЯТ В БЪЛГАРИЯ
      В нашата страна традицията е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броят им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките, които то притежава. Първото яйце се оцветява винаги в червено, от най-възрастната жена, която, докато то е още топло и прясно боядисано, маже пръста си с неговата боя и прави кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата. До появата на изкуствени оцветители, са се ползвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика – оранжева, зелена – с коприва, жълта – с орехи и кори от ябълка, или отвара от стар кромид лук. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз, или фигурки, нарисувани с восък или цветни моливи.
      Винаги, когато се боядисвали яйцата, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага.
      Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Снежана КИРЧЕВА

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg