Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Силуети

 

 
 

Цвятко НайденовЧЕСТИТА 75-ГОДИШНИНА, ЦВЯТКО!
      На шести март т.г. председателят на регионалната организация на сляпо-глухите в Шумен Цвятко Найденов отпразнува своята 75-годишнина. По този повод членовете на организацията тържествено отпразнуваха  юбилея в читалище "Напредък”, изразявайки обичта и почитта си към своя председател.
      Цвятко Найденов е роден през 1933 г. в с. Иново, Видинско. Основното си образование завършва в родното си село, а гимназия – във Видин. В Шумен се преселва през 1958 г., започвайки работа като техник-осеменител. Тук се запознава и с бъдещата учителка Върбинка, с която свиват семейно гнездо през 1960 г. Имат две дъщери, поели вече по пътя на учителстването, като своята майка.
      Свързал се професионално с животновъдството, Цвятко записва задочно зоотехника в София и след получаването на дипломата си за висше образование е назначен на работа в с. Венец, Шуменско. Като главен зоотехник в район от 14 села в община Венец той  оставя много добри спомени със своята активност и отговорност. Включва се и в различни обществени мероприятия. От този период обаче са и първите му тревоги със зрението, което постепенно започва да намалява.
      През 1981 г. лекарите откриват на Цвятко захарен диабет. Това заболяване довежда до още по-бързо намаляване на неговото зрение, което започва да пречи и на служебните му ангажименти. Това го принуждава през 1988 г., само на 55-годишна възраст, да се пенсионира. Болестта е напреднала толкова, че той вижда вече само силуети.
      От този период  датира и членството му в редиците на Съюза на слепите в България. Три години работи надомно към ПП ”Успех” – Шумен. Редовно посещава клуба на слепите в града и взема дейно участие в провежданите в него мероприятия. А от 2005 г. е избран и за председател на регионалната организация на НАСГБ в града.
      През отминалите от тогава години Цвятко отдава цялата си енергия за осъществяването на най-различни инициативи, които да подобряват живота на сляпо-глухите шуменци, да го правят по-разнообразен, по-пълноценен и по-радостен. Затова и в дните на неговия 75-годишен юбилей той среща толкова искрена обич от своите съсъдбеници, получава толкова много благопожелания за здраве и дълъг щастлив живот.

Върбинка СТАНКОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg