Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ОТГОВОРИ НА ТЕСТА, КАКВО ЗНАЕТЕ
ЗА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ?

1. На кого руското правителство възлага цялостната организация по изготвянето на проекта за Органически устав и подготовката на Учредителното събрание за неговото разглеждане и приемане?

Правилен отговор: Княз Александър Дондуков-Корсаков

Въз основа на Берлинския договор руското правителство отправя общи инструкции до императорския комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков относно изготвянето на проекта за Органически устав на Княжество България. Освен това, той трябва да поеме и нелеката задача да избере състава на предстоящото Учредително събрание, както и да организира неговата дейност.

2. Кой виден български революционер, близък съратник на Георги Раковски, участник в Първата българска легия и по-късно ръководител на ТБЦК, участва като депутат в Учредителното събрание?

Правилен отговор: Иван Касабов

Д-р Иван Касабов е избран за народен представител по звание като председател на Търновския окръжен съд. Не се проявява с някакво значимо предложение при създаването на текста на Търновската конституция, но подкрепя мненията и идеите на либералите.

3. Коя тема предизвиква оживена дискусия между депутатите дни преди откриването на Учредителното събрание, а впоследствие и през целия първи месец от неговата дейност?

Правилен отговор: Националният въпрос за целокупна България

Учредителното събрание е тържествено открито на 10 февруари 1879 г. в Търново. Дни преди неговото откриване и повече от месец след това обаче, депутатите не започват разглеждането на проектоустава, а дискутират т.нар. "общобългарски въпрос", свързан конкретно с разпоредбите на Берлинския договор. Обмисля се да се бойкотират неговите клаузи по време на заседанията, за да се постигне тяхното преразглеждане. Впоследствие обаче е взето решение да се изпрати единствено протестен мемоар (подписан от 120 депутати) и така се преминава към работа по Органическия устав.

4. Кои две политически партии се оформят още по време на обсъждането на Търновската конституция?

Правилен отговор: Либералната и Консервативната

Заседанията на народните представители в Учредителното събрание се характеризират с открито противопоставяне между т.нар. "крайни" и "умерени" депутати. Техните различни виждания по основни текстове от проектоустава довеждат до редица ожесточени спорове, в които "крайните" често излизат победители. Последица от техните оживени идейно-теоретически дебати е оформянето на първите две български политически партии – Либералната и Консервативната.

5. Кой произнася следните знаменити думи след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.: "Слава Богу! Свършихме делото, за което бяхме повикани... Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури. Слава Богу, този кораб достигна пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа за народа."

Правилен отговор: Антим I

Думите са произнесени от председателя на Учредителното събрание – екзарх Антим I, непосредствено след подписването на Търновската конституция на 16 април 1879 г. Те са израз на всеобщото удовлетворение на учредителите от постигнатия знаменателен политически акт, предоставящ на българската държава нейния първи и основополагащ закон.

6. Кое събитие настъпва непосредствено след приемането на Търновската конституция?

Правилен отговор: Избирането на принц Александър Батенберг за български княз

На следващия ден след приемането на Търновската конституция, 17 април 1879 г., народните представители отново се събират, за да изпълнят и второто си изключително важно задължение – избирането на първи български княз. По препоръка на Руската империя и след одобрението на останалите велики сили, още същия ден депутатите избират за княз на България немския принц Александър Батенберг.

7. Кое от следните правомощия НЕ притежава българският княз съгласно разпоредбите на Търновската конституция?

Правилен отговор: Да намалява или уголемява територията на българската държава

Князът не може самостоятелно да намалява или уголемява територията на българската държава. За да се извърши това е необходимо князът да свика Великото народно събрание, в чиято компетентност влиза обсъждането на въпроси "за отстъпване и разменяване на някоя част от територията на Княжеството", съгласно чл. 141, ал. 1 от Търновската конституция. В същата алинея се казва и че "тия въпроси се решават по вишегласие от членовете, които са в Събранието".

8. Кой български държавник суспендира Търновската конституция?

Правилен отговор: Александър I Батенберг

Недоволен от редица разпоредби в Търновската конституция, подчертано демократични по своята същност, на 27 април 1881 г. княз Александър I Батенберг извършва държавен преврат, като сваля от власт правителството на Петко Каравелов и назначава служебно начело с военния министър ген. Казимир Ернрот. На 1 юли същата година Второто велико народно събрание, свикано в Свищов, единодушно гласува за суспендиране на конституцията и въвеждане на т.нар. "режим на пълномощията".

9. Коя разпоредба най-ярко представя Търновската конституция като една от най-демократичните в света за своето време?

Правилен отговор: Всеобщо избирателно право

Може би най-знаменателната част от Търновската конституция е въведеното всеобщо активно и пасивно избирателно право. Право, което до този момент не е въведено дори във Великобритания (и въобще се прилага само в няколко страни). То се предоставя на всички български поданици, които са навършили 21 години, като за народни представители могат да бъдат избирани само грамотни български граждани, навършили 30 години.


 

КАКВО ХОБИ ВИ ПОДХОЖДА СПОРЕД ДАТАТА ВИ НА РАЖДАНЕ?

Числата могат да отговорят на много въпроси, включително какво хоби ви подхожда. За да разберете това, е необходимо да извършите най-простото нумерологично изчисление, за което ще ви трябва датата на раждане и първата буква на вашето име.

Например, да вземем датата 12/9/1988, както и буквата Л. Първо трябва да намерите числото, съответстващо на буквата, а именно:

1 – А, И, С, Ъ

2 – Б, Й, Т

3 – В, К, У, Ь

4 – Г, Л, Ф

5 – Д, М, Х, Ю

6 – Е, Н, Ц, Я

7 – О, Ч

8 – Ж, П, Ш

9 – З, Р, Щ

Оказва се, че буквата Л съответства на числото 4. След това просто събираме всички числа заедно: 1+2+9+1+9+8+8+4=42. Повтаряме процедурата по събиране, докато получим число в диапазона от 1 до 9. 4+2=6. Оказва се, че за дадената буква и дата числото на страстта е Шест.

1 – Не самото хоби е важно за вас, а с кого го практикувате. Сами, едва ли ще ви е приятно да направите нещо, така че е по-добре да изберете нещо "екипно". Основното е, че хобито завладява цялата компания.

2 – Най-доброто хоби за вас е спортът. Може да успеете да получите голямо удоволствие от бягането или от ходенето на фитнес. Нумеролозите ви съветват да обърнете внимание на някакъв премерен спорт, който няма да изисква невъзможното.

3 – Хобитата ви трябва да са от духовен тип. Това може да бъде бродерия или медитативни практики, йога, рейки. Можете също да опитате да свирите на музикален инструмент. Музиката те лекува, особено ако самият ти си неин източник.

4 – Четенето и гледането на образователни видеоклипове е най-доброто за вас. Източникът на вдъхновение за вас е знанието, така че в свободното си време трябва да го поглъщате в себе си, и то колкото е възможно повече.

5 – Вие сте най-подходящи за писане на текстове или рисуване. Най-вероятно се наслаждавате на факта, че визуализирате или разпръсквате емоциите си на хартия. Това е много полезно за тези, които искат да се научат как да изразяват правилно мислите си, да говорят много по време на работа.

6 – Най-вероятно ще се насладите на всички видове колекциониране. Може да бъде всичко, което сърцето ви пожелае – от стари пари до марки, меки играчки, пощенски картички и т.н.

7 – Отлично хоби за вас са животните. Ако имате свободно време, не забравяйте да си вземете домашен любимец. Можете също така да вземете някои екзотични животни или насекоми, разгледайте по-отблизо редките стайни растения.

8 – Готвенето е нещо, което трябва да опитате. Има голяма вероятност именно в тази посока да можете да получите специално удоволствие. Ако сте на диета или нямате страст към гурме храна, гответе за някой друг, а не за себе си.

9 – Вие не сте обикновен човек, така че имате нужда от необичайно хоби. Опитайте нещо оригинално и необикновено, като оригами, амигуруми, растящи кристали и т.н. Със сигурност ще намерите нещо, което ще ви вдъхнови.

Нагоре
Към съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg