Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Здраве
 
 

КОВИД-19 МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СЛЕПОТА ИЛИ ДО ЧАСТИЧНА ЗАГУБА НА СЛУХ

Учени са установили, че коронавирусът може да предизвика рядка инфекция, която води до загуба на зрение, съобщи списание "Science Report". Изследването е проведено от екип от университета Хофстра в Хемпстед, Ню Йорк.

В болница в Ню Йорк няколко пациенти, страдащи от Ковид-19, развили кератит – възпаление на роговицата. След това на този фон се развил и ендофталмит – гнойно възпаление на вътрешните мембрани на очната ябълка.

Наличието на три случая на ендофталмит за толкова кратко време е изключително рядко и тъй като всички те са свързани със заразяване с Ковид-19, е необходимо ново и по-задълбочено проучване, казват експертите.

От тримата пациенти единият починал от Ковид-19, на другия трябвало да му бъде премахнато окото, а третият тежко заболял напълно е загубил зрението си.

Отбелязва се, че всички участници в наблюденията са били на възраст над 60 години, информира БГНЕС.

Ендофталмитът е много рядка болест, но може да бъде причинен от вирус. Симптомите на инфекция включват зачервяване, болка, отделяне от окото, подуване на клепачите и намалено зрение.

Освен това преходът от кератит към ендофталмит също е много рядко явление. Друго проучване показва само 27 случая за 15 години, при които пациентът е развил ендофталмит, причинен от кератит.

Понастоящем учените продължават изследванията си, за да докажат неоспорима връзка между заразата с коронавирус и тежките очни патологии.

Частичната загуба на слух също може да бъде едно от усложненията при коронавирусна инфекция, което се проявява около два месеца след оздравяването.

При проведена телефонна анкета с 121 изписани от манчестърската болница "Уитъншоу" пациенти, 16 се оплакали от частична загуба на слух. Това представлява 13,2 процента от общия брой респонденти.

Косвените последици от пандемията са обезпокоителни.

"На нас вече ни е известно, че вирусите, причиняващи дребна шарка, паротит и менингит, водят до влошаването на слуха. Коронавирусът от своя страна е способен да повреди нервите, които пренасят информацията до него и вътре в него", заяви професорът по аудиология Кевин Мънроу от Манчестърския университет.

"Теоретично е възможно COVID-19 да предизвиква проблеми в някои участъци от слуховата система, включително в средното ухо и във вътрешното ухо.

Това се наблюдава например при слуховата невропатия, разстройството на слуха, при което вътрешното ухо функционира, но предаването на сигнала по слуховия нерв към мозъка е нарушено", заяви специалистът.

Мънроу посочи съпътстващите коронавируса фактори, които могат да доведат до загуба на слуха, като стреса, носенето на маски, затрудняващи общуването, и използваните за лечението на вируса лекарства.

Източник: www.bgonair.bg
www.nova.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg