Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “ПОЗНАЙ ПОДПРАВКАТА”

Уважаеми читатели,

Публикуваната информация към играта "Познай подправката" в брой 1 от 2021 г. на сп. "Звук и светлина" се отнася за подправката кардамон. Отговорилите правилно са: Димка Дамянова от Пловдив, Силвия Дацин от с. Орешак, Джебир Джебир от София, Донка Вълнеева от Пловдив, Елица Йосифова от Велико Търново, Гюлфие Чобанова от Пловдив, Снежанка Кирчева от Пловдив, Боян Башев от Пловдив, Димитър Станев от Велико Търново, Диана Делчева от Харманли, Величка Николова от Габрово, Иванка Костова от Бургас, Красимир Касабов от Пловдив и Върбина Станкова от Шумен.

Благодарим на всички взели участие!

А ето и информацията за следващата подправка, която трябва да познаете:

* У * Р * *А

Търсената подправка се състои от 7 букви.

Позиции на буквите в думата:

Втора буква - У

Четвърта буква – Р

Седма буква - А

Информация за подправката:

Тя е една от най-старите подправки на света, а у нас тя от векове се радва на широка популярност. Огромното й приложение в българската кухня е безспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими на нашенеца гозби, като леща, зелен фасул, грах, боб, зеле, картофи и др.

Широко се използва и в много европейски страни. Европейците обичат да прибавят подправката към различни плънки, ястия с яйца, кайма, зеленчукови гозби. Особено любима е на доста сосове, които са обичайни за Средиземноморската кухня.

Латинското й наименование е Satureja и означава "трева на сатирите". Сатирите били митични същества, полухора, полукозли, известни с разюздания си нрав и хедонистичен живот.

Тази изключителна подправка се добива от едногодишно растение от семейство Устоцветни, като представлява храстче, което достига до височина 30 сантиметра. Стъблото е силно разклонено от самата основа и е покрито с власинки. Листата са линейни или линейно-ланцетни. Цветовете са дребни, светловиолетови, розови или бели. Цветчетата са по 3-5 броя на връхната частна разклоненията, в самите пазви на листата. Семената са дребни, светло- и тъмнокафяви на цвят, като са закръглени и запазват кълняемостта си само за 2 години.

Подправката произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток. Днес основни производители на подправката са Франция и балканските страни. Най-добре вирее по сухите каменисти склонове, главно източни и планински. Обича да е на припек и при наличие на варовик в района.

Като подправка се използват листата на растението, предимно изсушени. Те имат доста силен аромат. Добре изсушена, подправката има зелен цвят, характерна силна миризма и леко парлив вкус, като при сушенето ароматът става по-интензивен.

Пиперливият вкус на тази подправка е бил любим още на древните римляни. През 1 век пр. н. е. Вергилий я отглеждал, защото от нея медът на пчелите му ставал по-ароматен и вкусен. Освен това през античността смятали, че тя е силен афродизиак, който имал мощта на днешната виагра. През Средновековието подправката доста често се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Наред с отличните си кулинарни качества, тя има и доказани лечебни свойства. Стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н. Основните благотворни въздействия, които тази подправка оказва върху човешкия организъм се дължат на нейните спазмолитични, хипотензивни, антисептични, потогонно и слабо диуретични действия. Използва се като лек и при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят. При хрема и кашлица също е много полезна.

Познахте ли коя е подправката?

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg