Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Хоризонти
 

НАЙ-СТРАННИТЕ УЛИЦИ В СВЕТА

Нашите улици никой не може да ги надмине по дупки и неорганизираност, но по света има всякакви причудливи хрумвания – едни изумителни, а други просто объркващи.

 

1. Най-късата улица в света – Ебенезер Плейс, Шотландия

Ебенезер Плейс в Уик, Шотландия е вписана в Рекордите на Гинес като най-късата улица със своите 2.06м. През 2006 г. тя надминава предишния рекорд от 5.2м, поставен от ул. Елджин в Ланкашър. Улицата има само един адрес – входа на бистро №. 1, което е част от хотел Макейс.

2. Най-тясната улица в света – Шпройерхофщрасе, Германия

Ройтлинген може да се похвали с най-тясната улица в света. Шпройерхофщрасе е широка 31см в най-тясната си част и 50 см. в най-широката.

3. Най-сложната естакада в САЩ – Съдия Хари Прегерсън, Лос Анджелис

Съдия Хари Прегерсън е една от най-сложно преплетените естакади в света. В нея влизането и излизането е разрешено във всички посоки между I-105 и I-110. Представлява кръстовище на нива с мостове, образуващи сложна система от пътища, която облекчава трафика по двете щатски магистрали.

 

4. Най-кривата улица в САЩ – ул. Ломбард, Сан Франциско

Тази улица е известна с малкия участък близо до върха на Рашън Хил, между улици Хайд и Левънуърт. Наклонът там е толкова стръмен (27°), че е твърде опасен за повечето шофьори, затова през 1922 и 1923 г. този участък е превърнат в поредица от остри завои. Движението е само еднопосочно, надолу, а скоростта е ограничена на 8км/ч.

 

5. Най-стръмната улица в света – ул. Болдуин, Нова Зеландия

Улица Болдуин се намира в предградията на Дънидин и е известна като най-стръмната в света. Кратката отсечка е дълга по-малко от 350 м., но се издига от 30 м. надморска височина до 100 м. на върха. Най-големият наклон на улицата е 35%, което означава, че за всеки 2.86 м- изминати хоризонтално се изкачвате с 1м вертикално.

 

6. Най-широката улица в света – Авенида 9 де Хулио,Аржентина

В Буенос Айрес се намира най-широкият булевард в света. Той заема място колкото цял квартал в града и е широк повече от 90 м. Преминаването по булеварда често отнема няколко минути, тъй като има много светофари. За пешеходците пресичането обикновено става през два или три зелени светофара, защото минават през 12 пътни ленти.

7. Най-дългата улица в света – ул. Янг, Канада

Главната улица в Онтарио свързва брега на езеро Онтарио в Торонто с този на езеро Симко, откъдето се минава за Горните големи езера. Всъщност улицата започва от бреговата линия на Торонто и се вие край магистрала 11 до град Рейни Ривър, чак до границата с Минесота.

Улица Янг е вписана в Рекордите на Гинес като най-дългата на света с дължина 1896 км.

 

8. Най-голямото кръгово кръстовище в света – Путраджая, Малайзия

Кръговото в Путраджая е с обиколка 3.4 км и се намира около красив хълм и зелени паркове.

 

9. Най-объркващото кръгово кръстовище в света – Магическото кръстовище, Англия

Това кръгово кръстовище в Суиндън, Англия е изградено през 1972 г и се състои от пет по-малки кръгови кръстовища. През 2009 г е избрано за най-страшното кръстовище в Англия. В действителност обаче, щом човек схване движението по кръстовището, то е доста функционално и наистина облекчава трафика.

Източник: www.iskamdaznam.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg