Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Приятели от близо и далеч
 
 

ПРИ ВЛАДИМИР ЖЕЛЕВ – ЮБИЛЕЙ СЛЕД ЮБИЛЕЙ!!!!

 

Почти винаги говори много сериозно, отривисто, изричайки сякаш заповеди. Изглежда тъкмо затова доста често съм си мислил, че ако имаше нормално зрение, вероятно би бил много строг офицер. В своята военна кариера непременно би стигнал до чин полковник, а може би и генерал дори. Но съдбата му възлага съвсем други мисии. И тези задачи той изпълнява като перфектен войник – прецизно, усърдно, предано и устремно.

На 22 януари 2021 г. той беше отново юбиляр. Имало е несъмнено тостове и благопожелания към щастливеца. Празнуващият своята 85-годишнина навярно е получил също телефонни позвънявания, телеграми и поздравителни адреси от страната и чужбина.

Роден е в Добрич. Въпреки увреденото си зрение, което има от детска възраст, той не постъпва в специално училище, а се обучава в масовите училища на родния си град. Веднага след завършване на гимназия, започва да учителства в близкото до Добрич село Александрия.

За дълъг период от време работи в специалните производствени предприятия във Варна и Пловдив на Съюза на слепите в България, и в неговите офиси на регионалните му организации в тези градове. По щастливо стечение на обстоятелствата, се завръща към своята първа професия и 20 години е талантлив и уважаван учител в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Тази институция три години Владимир Желев успешно ръководи, замествайки титулярите Христо Белобрадов и Димитър Парапанов.

Но без никакво съмнение, паметникът неръкотворен и висок на Владимир Желев като общественик, е учредената в 1998 г. от него Асоциация на невиждащите есперантисти в България. Тя успешно организира три световни конгреса на слепите есперантисти: в Пловдив (2000), в Албена (2007) и във Варна (2013).

И още нещо за общественика и есперантиста Владимир Желев. На 15 август 1997 г. той е сред учредителите на Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Избран е въодушевено дори в Контролния съвет на успешно учреденото сдружение. И досега той наблюдава много внимателно живота и развитието на тази организация, най–вече посредством сп. "Звук и светлина". Преди години преподава есперанто на трима нейни изявени членове: Снежанка Кирчева – тогавашен редактор на сп. "Звук и светлина", Димка и Кирил Дамянови – утвърдени спортисти, самодейци и автори на поетични текстове. Той също участва много активно в рехабилитацията на великата българска сляпо-глуха Боряна Коскина – поетеса, писателка и художничка.

Владимир Желев е написал десетки журналистически текстове на български, есперанто, руски и украински. През 2016 г. се появи и първата му белетристична книга "Розата". Наскоро видя бял свят и втората му книга с разкази "За добротата на хората".

Забележителните успехи на Владимир Желев в различните сфери на социална дейност изглежда се дължат и на неговото знаково име, което означава "Владей света". И той посредством своите роли, активности и текстове май завладява света. От Япония, Китай, през Русия, та чак до Канада!!! Дал Бог всекиму такова благодатно име!!!

Да поздравим и ние юбиляря, пожелавайки му добро здраве и интересни занимания!

Ангел Сотиров
Снимка: Фотоархивът на автора


ТАЙРА Е САМО НА 11 Г., А ВЕЧЕ УЧИ ГЛУХИ ДЕЦА ДА ПРАВЯТ РОБОТИ!

Тайра Ридваева е едва на 11 г., но вече е дигитално момиче на Европа, а страстта си към кодирането и програмирането на роботи предава вече и на глухи деца.

Евро-комисарката Мария Габриел връчва приза дигитално момиче за 2019 г. на Тайра.

Заниманията с технологии тя разнообразява с рисуване и пиано. Езиците също се удават на Тайра и тя вече говори немски, английски, китайски и турски.

"От момента, в който се запознах с технологиите и програмирането, успявам да отделя много малко време за нещата, които обичам да правя, като да рисувам - обожавам да създавам комикси с измислени герои, изобразяването на човешкото въображение е нещо уникално", споделя Тайра.

По програмирането се пали, когато е втори клас. "Имахме час по информационни технологии... И един мой съученик се похвали с това, че може да програмира на Scratch. Аз се мотивирах от думите му и реших да опитам и да покажа, че едно момиче също би могло да програмира и да се развива в тази област. И така сложих някои блокчета и направих програма. Много ми хареса, затова започнах да програмирам и вкъщи. И така реших, че искам да се развивам в тази сфера" разказва Тайра.

Първото международно състезание, което момичето печели, е Coolest Project 2017 в Дъблин. В конкуренцията на 1000 участници Тайра завоюва голямата награда в категория Scratch с проекта си ABCD Code. Тя създава мултимедиен продукт с кауза - да убеждава децата да се хранят здравословно.

"Целта бе да убедя децата да се хранят здравословно, опознавайки полезните свойства на отделните плодове и зеленчуци. Организирах няколко срещи с деца от детски градини, но ми се иска проектът ми да се използва и да бъде достъпен за всички деца от детските градини като нестандартна, но забавна част от здравните беседи за здравословно хранене", разказва момичето.

Година по-късно на същия форум в Дъблин, тя представя проекта си "Подаръкът на Тайра" – уебстраница, която помага на децата с увреден слух да научат жестовия език чрез игри и приказки.

Тя печели и специална награда от Sofuniada Kids с невероятен проект - анимация "Приказка за трите мечки", създадена с визуалния език за програмиране Scratch, с видео на жестов език за деца със слухови нарушения.

А нейните приятели от фондация "Яника" й помагат с жестовия превод.

Тайра има спечелено и второ отборно място на международно състезание по роботика MAKE X.

"Най-много ми харесват конструирането и програмирането на роботи. Мисля, че в бъдеще роботите ще бъдат решенията за доста проблеми – за хората с увреждания, самотните възрастни хора и др. Дори имам една идея да създам робот тип прахосмукачка за събиране на космическите отпадъци, за събиране на отпадъците по улиците също", разказа Тайра.

Сред многобройните й награди е и европейският приз от ADA AWARD, който печели през октомври 2019 г. за дигитално момиче на годината на Института за дигитално лидерство в категорията до 10 - годишна възраст.

"Гордея се, когато младите български таланти покоряват европейските и световните сцени. Познавам Тайра още от първите й сериозни стъпки в света на технологиите. Тази награда, учредена като признание за таланта на жени и момичета в технологичния свят, е напълно заслужена", каза тогава българската еврокомисарка Мария Габриел.

"Правете добро с помощта на технологиите! Никога не е късно!", е мотото на Тайра. Тя вярва, че може да промени света към по-добро и че ние всички можем да използваме помощта на технологиите за осигуряване на социална промяна, без значение кои и какви сме и на колко години сме.

Сред хобитата на Тайра е и да кара ски и да плува.

През годините момичето организира редица работилници за деца с увреден слух. Част е от събития, учещи децата как се сглобява робот еколог и как работи 3D принтер. Създава и обучителен сайт за деца със слухови нарушения на приятелите си от фондация "Яника". Мечтае да създаде комикс за деца със слухови нарушения с жестов превод.

"Обичам всички деца, затова се опитвам да подкрепям всякакви каузи за деца, деца със слухови увреждания, както и за момичетата като цяло. Вярвам, че стереотипите трябва да се преодолеят. Децата с увреден слух не са различни. Те не се нуждаят от нашето съжаление, а от разбиране. Например: да научим някои от жестовете и да ги използваме в общуването с тях", казва още Тайра.

Сега момиченцето обмисля и следващия си проект - за децата в болниците. "Аз ще ги науча да програмират и да строят лего роботи", разказва момичето с голямо сърце. Надява се в проекта й да се включат и други доброволци.

Според нея в бъдеще технологиите ще са много развити. "Няма да има нужда да се ползват кабели. Всичко ще бъде безжично. Интернетът ще бъде много бърз. Хората ще бъдат лекувани от роботи и лекари", обясни как вижда бъдещето Тайра.

Все още не е решила каква ще стане, когато порасне, защото "професиите след 10 г. няма да са същите. Само знам, че ще е нещо свързано с новите технологии и роботите, казва още тя.

Източник: www.24chasa.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg