Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезна информация
 
 

ВЕЧЕ СЕ ПРОДАВАТ КУКЛИ С УВРЕЖДАНИЯ СЛЕД КАМПАНИЯ ВЪВ ФЕЙСБУК

Дете с увреден слух си играе с кукла, която също е оборудвана със слухов апарат

Кукли с увреждания - без крак или ръка, с петно на лицето, слепи и глухи, са най-новите играчки в повечето страни по света. Те се появиха на пазара, след като родители на деца с увреждания създават кампанията "Играчка като мен" (Toy like me) във фейсбук и се обръщат към производителите на играчки да направят подобни модели. Целта им е децата им да имат играчка като тях самите, която да ги възпитава да се възприемат като всички останали деца. Освен това чрез куклите и другите малчугани ще се научат да ги приемат като равни. Има и трети много силен мотив - куклите са и символ на борбата с дискриминацията в обществото.

Кампанията на родителите започва с правене на колажи с куклата Барби. Няколко майки поставят очила и изписват на картинка с нея "Здравей, Морган, децата искат да ти кажа, че истинските принцеси носят стъклени пантофки и очила." Правят се и колажи с различни анимационни герои като Елза от "Замръзналото кралство". А кукли на снимки държат табела с надпис: "Присъединете се към революцията на играчките в кутия.".

Британската компания Makis откликва на родителския призив и започва да произвежда куклите. Първите три са с родилен белег на лицето, слухово апаратче и с очила и бастун. Компанията започва и проект за кукли в инвалидни колички.

За да са като истински хора, играчките са с по-широка талия, коремче, нямат грим.

На страницата във фейсбук не само родители, но и заинтригувани от играчките хора коментират, споделят мнения, разказват лични истории, дават съвети. Обсъждат се уврежданията на децата и се дава тяхното мнение за новия вид играчки.

Малката Исабела е с родилен белег на лицето и се радва на играчката, която прилича на нея, а Мила има астигматизъм и мисли, че куклата с очила е много по-красива така. Кейт е 4-годишно момиченце, което се грижи за своето мече с проблеми при храненето, а майка й казва: "Толкова много се радвам как мечето помага за нормализиране на храненето при нас!".

Кукла с протеза помага на момченце с един крак да не се чувства различно

Историята на Джакс от Сайпан (Северни Мариански острови) е много трогателна. Тя е 3-годишно момиченце, което има болестта ахондроплазия (разстройство на костния растеж). Това заболяване е рядко срещано и тя е единственото дете с подобна болест в Сайпан. Историята е разказана от баща й, който поръчва кукла досущ като нея и добавя проходилка. Той казва, че животът на Джакс е напълно ползотворен и щастлив и дава информация за рядкото заболяване.

Ламая Сейкалс е 10-годишно момиче, което събира над 1 600 000 харесвания във фейсбук със снимка, на която е прегърнала куклата си. Тя има повече от три сърдечни операции и е родена само с половин сърце. Ламая създава своя мисия - да направи кукла с белег на гърдите. Малкото момиче само се свързва с компания за кукли в Америка и за да се сбъдне мечтата , тя е подкрепена от хиляди хора, които събират подписи за нейната кауза. А тя самата твърди: "Искам да накарам момичетата с проблеми да се чувстват сигурни. Те не трябва да се страхуват от белезите си и децата не трябва да са толкова груби с тях.".

Някои майки поръчват само аксесоари и ги добавят към играчките на хлапетата. Както е направила майка на дете с трахеотомия - купува тръбичка като допълнителен елемент и го добавя към плюшена играчка. След това споделя снимка на играчката във фейсбук страницата.

След появата на новите кукли родители на деца с увреждания започват да разпространяват във фейсбук снимки на децата си с играчките. Има и приложени видеа на децата, които обясняват за увреждането или за играчката, която са получили.

За направата на куклите са използвани 3D принтери, които служат за създаването на детайли като слухово апаратче, приспособления за ходене, лицеви белези. Майките и бащите имат свободата да избират вида и допълнителните елементи на куклата. Казват на компанията своите изисквания и това позволява да бъдат направени мини двойници на собствените им рожби. Към играчките могат да се поръчват и разнообразни аксесоари като кучета водачи и други спомагателни предмети. Куклите изглеждат абсолютно реалистично.

Към новия тренд напоследък се включи и компанията гигант "Лего", като създаде серия герои с увреждания. Тя е сред най-интересните занимания за малките.

Родителите на деца с увреждания разрастват кампанията си чрез призиви и към други известни компании за играчки.

Източник: www.24chasa.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg